De 4 Soorten Bitcoin Wallets en Wat je Erover Moet Weten
Hoe kun je je bitcoins en andere crypto's veilig bewaren
Om bitcoins te bewaren heb je een wallet nodig. Je kunt immers geen bitcoins (laten) overmaken naar je bankrekening. Je bent volledig zelf verantwoordelijk voor het bewaren van je bitcoins. Iedere bitcoin eigenaar is zijn eigen bank en de bitcoin wallet is zijn (digitale) kluis.
Op je bitcoin wallet staan je private en public keys. De public key gebruik je om bitcoins te versturen en te ontvangen (vergelijk het met een bankrekening nummer), terwijl je met de private key daadwerkelijk bij je bitcoins kan.
Er zijn vier soorten bitcoin wallets:
1 De online wallet
De online wallet, ook wel hot wallet genoemd vanwege het feit dat de wallet online toegankelijk is, is zonder twijfel de meest gebruiksvriendelijke manier om je bitcoins en altcoins te bewaren.
Het enige dat je hoeft te doen is een account aanmaken bij een cryptocurrency exchange zoals Binance of Coinbase en je kunt vanaf je laptop of mobiele telefoon je bitcoin en altcoin saldo beheren.
Het grote nadeel aan een online wallet is dat je private keys hierbij op een andere server worden opgeslagen, en die server kan worden gehackt. Zo werd in 2014 de toenmalige grootste bitcoin exchange, Mt. Gox, gehackt, waarna zo’n 850.000 bitcoins werden gestolen. Mt. Gox ging hierdoor failliet.
De grotere cryptocurrency beurzen bewaren het overgrote deel van de cryptocurrency fondsen van hun klanten tegenwoordig weliswaar in cold storage en hebben de tegoeden bovendien verzekerd, maar wanneer je eigen account bij een crypto exchange gehackt wordt geldt zo’n verzekering dan weer niet.
Het is dan ook af te raden om grote hoeveelheden bitcoins in een hot wallet aan te houden en online wallets alleen te gebruiken voor het handelen op de exchange en het doen van kleinere, dagelijkse transacties.
2 De software wallet
Een software wallet is ook een zgn. hot wallet, maar dan eentje die je download naar je desktop/laptop of mobiele telefoon.
Je kunt met deze software clients verschillende wallets maken die je kunt aanpassen aan je specifieke eisen en wensen. Hou er wel rekening mee dat ook software wallets te hacken zijn, ze staan immers op je computer en/of mobiele telefoon.
Een van de bekendste software wallets is die van Copay (gratis), een Bitcoin wallet die beschikbaar is op iOS, Android, Windows Phone, Linux, Mac OS X en Windows.
Desktop wallets: Copay, Armory, Bitcoin Core, Electrum en MultiBit HD
Mobile wallet: Copay, Mycelium, Bitcoin Wallet en Airbitz
3 De hardware wallet
Een hardware wallet kan worden beschermd met een wachtwoord en bij verlies of diefstal van de wallet kan de inhoud op een andere wallet worden gezet met behulp van de zgn. seed, een unieke code die je wordt gegeven als je je hardware wallet voor het eerst activeerd. Hardware wallets zijn een vorm van cold storage. Het zijn hardware componenten die lijken op een USB stick en de private keys zelf (dus offline) genereren.
Hardware wallets worden gezien als de meest veilige manier van cryptocurrency opslag, omdat ze net als papieren wallets offline zijn, te beveiligen zijn met een wachtwoord (in tegenstelling tot een stuk papier) en bij verlies eenvoudig zijn te herstellen met behulp van de seed.
Het enige nadeel is dat hardware wallets niet gratis zijn, in tegenstelling tot de meeste online- en software wallets.
De bekendse hardware wallets worden gemaakt door Ledger en Trezor.
Tip: Lees ook onze beste hardware wallets review.
4 De papieren wallet
De enige manier om je public en private keys te bewaren zonder enige tussenkomst van derden is om ze uit te printen / op te schrijven op papier. Dit is net als de harware wallet een vorm van cold storage.
Het is natuurlijk de ironie ten top om je digitale valuta te bewaren op een stuk papier, maar het is veiliger dan het online bewaren van je bitcoins of het gebruik van een software wallet, want een stuk papier in een kluis kan niet gehackt worden.
Maar het kan natuurlijk wel gestolen worden, nat en onleesbaar worden, verbranden of simpelweg kwijt raken. Waterdicht is het dan ook niet (geen enkele opslag is waterdicht).
Als je kiest voor papieren opslag, zorg dan dat je meerdere kopietjes maakt en ze opslaat op verschillende veilige plekken, zoals in de kluis, onder de appelboom, achter een losse baksteen; enfin, gebruik je creativiteit.
Als je op regelmatig basis gebruik wilt maken van je bitcoins of erin wil handelen, is volledige papieren opslag natuurlijk erg omslachtig. In dat geval kan het handig zijn om in ieder geval een deel van je bitcoins online of op een hardware wallet aan te houden.
Wat is de beste bitcoin wallet voor jou
Wat de beste bitcoin wallet oplossing is verschilt per gebruiker. Als je slechts een bescheiden bedrag aan bitcoins hebt waar je een beetje mee wilt handelen of kleine transacties mee wilt doen, dan is een online wallet mogelijk voldoende.
De kans dat een online account of server gehackt wordt is natuurlijk aanwezig, maar als je slechts een paar honderd euro aan bitcoins hebt dan is 60 euro voor een Ledger hardware wallet wellicht een beetje overdreven.
Heb je daarentegen een paar duizend aan crypto's en wil je voor de langere termijn in crypto's beleggen dan is 60 euro voor een veilige hardware wallet zeker geen overbodige luxe.
Maak de keuze die het meest geschikt is voor wat je met je bitcoins wilt doen, en gebruik eventueel verschillende bitcoin wallets voor verschillende bitcoin toepassingen.