Wat is On-Chain Analyse (en hoe helpt het je betere trades te doen?)
On-chain analyse geeft inzicht in wat de prijsactie drijft. Op basis daarvan kun je een betere voorspelling doen over de koersontwikkeling.
On-chain analyse is een relatief nieuwe vorm van analyse die sterk in opkomst is. Het is niet hetzelfde als technische analyse — dat prijsactie bestudeert — en ook anders dan fundamentele analyse — dat vooral kijkt naar de impact van externe factoren op een asset.
Definitie: On-Chain analyse kijkt naar blockchain data om inzicht te verkrijgen in de factoren die de prijsactie drijven en probeert op basis daarvan de koersontwikkeling te voorspellen.
Een voorbeeld van on-chain analyse is het kijken naar de groei van het aantal wallets dat meer dan 1000 bitcoins bevat. Stel dat dat aantal in een paar dagen tijd ineens sterk groeit. Zegt dat dan iets over wie er op de markt actief zijn?
Wel als de prijs van 1 bitcoin $50.000 is. In dat geval is de waarde van een wallet met 1000 bitcoins immers minimaal $50 miljoen. De groei van dat soort grote wallets betekent dat het aantal kapitaalkrachtige kopers — waarschijnlijk vooral institutionele partijen — aan het toenemen is. Dat soort partijen kopen doorgaans niet om te speculeren maar om te HODLen. Een sterke groei van het aantal +1000 bitcoin wallets betekent dus dat het vertrouwen van grote, professionele partijen in de bitcoin blijkbaar groeit en tegelijkertijd dat het aanbod aan bitcoins afneemt. Een aanwijzing dat de koers de aankomende tijd verder zal (blijven) stijgen.
Maar hoe kun je zien dat het aantal wallets dat meer dan 1000 bitcoins bevat toeneemt? Omdat de bitcoin ledger (grootboek) openbaar is. Alle transacties, ieder stukje bitcoin dat van en naar ieder bitcoin adres is verzonden staat erop. Zo kun je ook achterhalen welke adressen in totaal meer dan 1000 bitcoins bevatten.
On-Chain analyse indicatoren
Er zijn inmiddels honderden on-chain analyse indicatoren. Er zijn indicatoren die kijken naar:
- de grootte van de wallets
- of adressen worden gebruikt om te verzenden of te ontvangen
- de hoeveelheid nieuwe adressen die er worden aangemaakt
- of er meer crypto's vloeien van wallets naar exchanges of andersom — traders maken vaak crypto's over naar exchanges als ze deze willen verhandelen
- hoe lang een coin niet is verhandeld (Coin Days Destroyed)
- het verschil in prijs tussen aan- en verkoop van iedere coin, en nog veel meer.
Al deze indicatoren geven een beeld over wie er op de markt actief zijn — retailers of zgn. 'whales,' grote partijen — wat ze van plan zijn — coins verkopen of verkopen — en waarom ze actief zijn — HODLen of speculeren.
Lees ook ons artikel over de 5 populairste on-chain analyse indicatoren
Groei actieve bitcoin adressen
On-Chain analysis providers
Als je handig bent met programmeren kun je zelf programma's schrijven (of online vinden) waarmee je data van de blockchain kunt verzamelen en interpreteren, maar er zijn tegenwoordig ook verschillende on-chain analysis providers die toegang bieden tot tientallen, soms honderden on-chain analyse indicatoren die inzicht geven in de koersonwikkeling van bitcoin en andere crypto's.
Een aantal van de meest bekende providers zijn: Glassnode, CryptoQuant, IntoTheBlock, en Coinmetrics. Verschillende van deze sites bieden een gratis versie waarmee je een paar on-chain indicators kunt gebruiken, maar daar zit altijd vertraging op — bij Glassnode is dit bijvoorbeeld minimaal 24 uur — en bovendien kun je vaak niet de hele history zien, waardoor het moeilijk is om een referentiekader te krijgen. De meeste on-chain indicators zijn in de gratis versie vaak zelfs helemaal niet beschikbaar.
Kort gezegd: als je serieus van on-chain analyse gebruik wilt maken zul je een paar tientjes per maand neer moeten tellen bij een goede on-chain analysis provider.
De goedkoopste is op dit moment IntoTheBlock, dat voor $10 per maand toegang geeft tot 30+ indicatoren en meer dan 800 crypto assets. ITB biedt overigens geen gratis versie.
CryptoQuant biedt wel een gratis versie aan — vertraging (lag) tot 1 week en history gaat terug tot 1 jaar. De advanced versie kost $29 per maand.
Glassnode heeft een prettige interface en biedt ook een gratis versie aan, maar daar heb je niet heel veel aan. De advanced versie kost net als bij CryptoQuant $29.
Een andere interessante on-chain analysis provider is Santiment. Zij bieden naast on-chain indicators ook allerlei social metrics aan die een beeld geven van de online chatter over verschillende crypto's, en over welke crypto's het meest wordt gepraat. Met $44 per maand zijn ze wel wat duurder dan de meeste andere on-chain analyse providers.
Groei actieve SKL adressen (oranje) vs. actieve deposits (paars)
Met on-chain analyse kijk je achter de schermen
Als het gaat om inzicht in wat er op de markt gebeurt is niets is zo direct als technische analyse. Op een candlestick daggrafiek kun je in een oogopslag zien hoe de markt zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld en op 1-min of 10-sec candlestick grafieken zelfs wat er exact op dat moment gebeurt. Door grafieken te bestuderen kun je bovendien steun- en weerstandszones en koerspatronen identificeren die inzicht geven in belangrijke prijsniveaus, mogelijke trend reversals, etc. Maar hoe belangrijk technische analyse ook is, het zegt niets over het waarom van de koersontwikkeling. Dat is waar on-chain analyse mee kan helpen.
On-chain analyse is minder direct dan technische analyse, maar kan in tegenstelling tot TA wel inzicht geven in wat de koersontwikkeling drijft. Stijgen de koersen bijvoorbeeld vooral door de acties van retail investeerders, of zijn het grote partijen die voor het eerst de markt opkomen en honderden bitcoins tegelijk kopen? Worden er grote hoeveelheden bitcoins off-exchange verzonden, oftewel verplaatst van crypto exchanges naar cold storage? Dat betekent dat het aanbod aan bitcoins afneemt, wat de prijs op zou kunnen drijven.
On-chain analyse stelt je met andere woorden in staat om achter de schermen te kijken naar waarom de prijzen stijgen of dalen. Waardevolle informatie die je kan helpen met het nemen van betere trading beslissingen.
Niet de Heilige Graal
Net zo min als technische- en fundamentele analyse is ook on-chain analyse niet de Heilige Graal.
Ten eerste is de hoeveelheid historische data voor de meeste crypto's nog erg beperkt — zelfs voor de bitcoin gaat de data niet verder terug dan 2010.
Ten tweede is de data minder direct verbonden aan de prijsactie — het gaat vaak om intenties van handelaren, wat voor soort handelaren het zijn, dat soort zaken.
Ten derde geven verschillende indicatoren soms ook verschillende / tegenstrijdige signalen. Dat is met technische overigens analyse overigens ook zo. Realiseer je in ieder geval altijd dat een indicatie niet meer is dan dat: een indicatie. Behandel het dus niet als een onweerlegbaar feit.
Conclusie
On-chain analyse kan zeer waardevolle informatie bieden over de reden(en) achter de prijsactie, informatie die je kan helpen met het nemen van betere trading belissingen.
Geen enkele andere markt kent dezelfde mate van informatie-transparantie als de crypto markt. Bovendien is de informatie niet alleen beschikbaar voor bedrijven die honderdduizenden dollars kunnen uitgeven aan Bloomberg terminals en/of krachtige computers om terabytes aan data te analyseren, maar voor iedereen die bereid is een paar tientjes per maand te betalen aan een on-chain analyses provider (of zelf een beetje handig is met programmeren).
Voor serieuze traders met een lange-termijn horizon kan on-chain analyse dan ook zeker de moeite waard zijn. Maar zie het als een extra tool in je gereedschapskist en niet als een ultiem orakel dat je foutloos vertelt wat je moet doen zonder dat je verder zelf nog hoeft na te denken.
De beste trading belissingen zijn vaak een optelsom van het interpreteren van fundamentele, technische, en on-chain analytische signalen.