Topic-icon Het Pinbar Project

 • Marcel-van-Vliet
 • Marcel-van-Vliet's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Senior Padawan
 • Senior Padawan
More
4 years 10 months ago - 4 years 10 months ago #9230 by Marcel-van-Vliet
Het Pinbar Project was created by Marcel-van-Vliet
Het Pinbar Project

Een tijdje geleden heb ik een mini studie gemaakt over de pinbar. Hieronder vind je de tekst van de ministudie. Helaas lukt het mij ondanks de nieuwe layout van dit forum nog steeds niet om de afbeeldingen erbij te krijgen. Wil je het complete document hebben stuur mij dan even een mailtje. (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

Het Pinbar Project

Inzicht in de meest effectieve Price Action setup
Geïnspireerd door een artikel van Jonathan Fox over een trader die met slechts één Price Action setup een rendement heeft weten te realiseren van 75% geslaagde trades met een risk/reward van minimaal 1:2, besloot ik een strategie en te maken van de setup waarmee ik tot nu toe de meeste affiniteit heb gekregen tijdens mijn loopbaan als trader, de Pinbar. Voor het eerst ter sprake gebracht door Martin Pring en niet geheel toevallig ook de ‘edge’ van enkele van mijn Price Action voorbeelden, Nial Fuller, Jonathan Fox, Justin Bennet en James16.

Het doel
Geen middel zonder doel, daarom heb ik aan het project een doel gekoppeld waarnaar ik met het traden met de Pinbar streef. Dit doel is:

Volledig inzicht ontwikkelen in het traden met de Pinbar setup en hierdoor een betere trader worden door consistente winst en risico reductie.

Het voledig inzicht ontwikkelen bestaat uit het ontleden van alle facetten van de Pinbar als setup en een meester worden in het toepassen van de verschillende technieken. Het beter worden bestaat uit het constant herhalen wat goed ging en blijven vasthouden aan de regels uit deze project handleiding. Het streven naar consistente winst bestaat uit het behalen van de per trade gestelde targets en ‘gratis traden’ voor winnende posities met een win rate tussen de 50% en 60%. De risico reductie bestaat uit het afbreken van verliezende posities en zonder omzien verlies nemen.

De Pinbar

Identificatie van de Pinbar
De Pinbar is te herkennen aan zijn lange schaduw aan de bovenzijde en geen of zeer korte schaduw aan de onderzijde. Sommige noemen de lange schaduw zijn lange neus. De naam Pinbar is namelijk een afgeleide van Pinoccio bar die weer verwijst naar het sprookje met de lange neus van Pinoccio.Hoe groter het keersignaal (de leugen ten opzichte van de trend), hoe langer de neus. De lengte van de schaduw is minimaal twee derde van de body van de candle. Liever nog langer, want hoe langer de schaduw, hoe sterker dit wijst dit op een sterke prijsterugval die heeft plaatsgevonden en hoe meer het signaal afsteekt ten opzichte van de omliggende candles, des te makkelijker is het te herkennen. De Pinbar is een reversal signaal, vandaar de volledige naam Pinbar Reversal, dat wordt aangetroffen op belangrijke keerpunten van de trend, punten waar de markt zich corrigeert, de zogenaamde horizontale levels . Soms is de Pinbar echter een signaal voor de voortzetting van de trend, een continuation Pinbar. Dit blijkt meestal door over te schakelen naar het 4h timeframe, omdat het intraday verloop van de trade vaak meer duidelijkheid verstrekt.De kleur van de body maakt bij de Pinbar niet zo gek veel uit. Het is wel zo dat bij een omkeer van de trend een zwarte body een meer bearish sentiment aangeeft aan dan een witte body. De meest perfecte Pinbar voldoet aan de onderstaande criteria, maar een Pinbar die aan álle criteria voldoet is zeldzaam. Vaak zorgt de marktomgeving voor uitsluiting van één of meerdere criteria.

Pinbar criteria
Om een logische waarde aan de criteria toe te kennen is gebruik gemaakt van de MoSCoW-analyse. Een MoSCoW-analyse is een handig hulpmiddel voor het bepalen van prioriteiten. MoSCoW staat voor: Must have, Should have, Could have en Would like to (but probably cannot have).

Must have
• De open en sluit van de Pinbar vallen binnen, of tegen de body van de voorgaande candle.
• De schaduw van de Pinbar is minimaal 3x de lengte van de body.
• De Pinbar moet een overduidelijk reversal signaal op een horizontaal level zijn waarbij de schaduw onder, of boven, alle andere candles uitsteekt.
• De beste Pinbar ontstaat in de richting van de dominante trend.

Should have
• Hoe kleiner de body van de Pinbar, hoe beter.
• De body is gevormd in de eerste derde van de candle.
• Hoe verder de body onder, of boven aan de candle, hoe beter.
• De Pinbar wordt op de juiste plaats in de grafiek gevormd.
• De Pinbar ontstaat gewoonlijk aan het eind van een (korte) trend en bij voorkeur op een horizontaal level.
• De V vorm, of omgekeerde V vorm, is in de pinbar te herkennen.

Could have
• De Pinbar kan ook uit twee candles (two bar) worden gevormd.
• De V vorm of omgekeerde V vorm is in de two bar te herkennen.
• Hoe groter de Pinbar candle, hoe krachtiger het signaal.

Would like to (but probably cannot have)
• Na opening van de volgende candle bevindt de prijs zich onder, of boven de vorige candle, de Pinbar.

Betrouwbaarheid van de Pinbar
Doordat de Pinbar vaak voorkomt is de betrouwbaarheid iets minder hoog dan bij sommige andere candlestick signalen, maar hierdoor is er wel vaker kans op een geslaagde setup. Een goede Pinbar setup komt op een dagelijkse grafiek (daily timeframe ) gemiddeld drie tot vier keer per maand langs. Als de openingskoers en de slotkoers gelijk aan elkaar zijn wordt het Pinbar patroon ook wel een Gravestone Doji (Avondster) genoemd. Deze Doji vorm heeft over het algemeen een iets hogere betrouwbaarheid.
Professionele traders hebben een winst/verlies ratio met deze setup tussen de 50% en 60%. Dit betekent echter dat zij ongeveer tussen de 40% en 50% van hun Pinbar setups, break-even of met verlies afsluiten. Het is dus zaak dat het traden op de Pinbar vergezeld gaat van een degelijk risico management. Hiermee kan de Pinbar setup zeker winstgevend zijn.

Hoe komt een Pinbar tot stand
De Pinbar komt tot stand doordat de koers hoger opent in de trend. Vervolgens stijgt de koers naar een nieuw hoogste punt waarna de stieren (Bulls) aan kracht verliezen waardoor de koers wat schommelt, daalt en tenslotte sluit vlak bij het laagste punt van de candle. Bij een neergaande trend is dit natuurlijk andersom. Om de Pinbar beter te kunnen begrijpen is het interessant om eens te kijken hoe een Pinbar tot stand komt door bijvoorbeeld een Pinbar die zich heeft gevormd op een 4h grafiek eens te bekijken op een 2h grafiek. Als je de laatste twee candles van de 2h grafiek in elkaar schuift, vormen zij zich de Pinbar op de 4h grafiek. Dit verschijnsel komt ook voor bij twee candles op dezelfde grafiek. Dit wordt een ‘two bar’ Pinbar genoemd.

De V vorm
Door de neerwaartse koersdruk door de beren (bearish) en de opwaartse koersdruk die de stieren (bullish) veroorzaken ontstaat er binnen de candle voor een goede Pinbar een V vorm na een downtrend, of omgekeerde V vorm na een uptrend. Het herkennen van deze V of omgekeerde V kan een hulpmiddel zijn bij het identificeren van de Pinbar.

De ‘two bar’ Pinbar
De afbeelding hieronder laat zien hoe twee candles als het ware over elkaar geschoven een Pinbar vormen.Traden op de Pinbar
De Pinbar leent zich ervoor om op verschillende manieren te traden. De wijze waarmee het meeste rendement kan worden gehaald is traden vanaf belangrijke horizontale levels of Price Reversal Zones, PRZ). De trend is stijgend en de Pinbar in wording bereikt zijn hoogste hoog. Indien deze hoogste hoog samenvalt met een belangrijk weerstandsniveau zijn dit de juiste ingrediënten voor een goede Pinbar setup. Hoe meer signalen samenkomen met de Pinbar, hoe beter de setup. De Pinbar setup die in de leidende trend ontstaat, is over het algemeen meer betrouwbaar dan de Pinbar die ontstaat in een countertrend.

‘Standaard’ Methode
De meest gebruikte techniek is om in te stappen onder de laagste laag en de stoploss net boven de hoogste hoog (de schaduw) te plaatsen. Meer agressieve traders plaatsen hun stoploss op 61.8% of zelfs op 50% van de Fibonacci levels tussen de hoogste hoog en laagste laag van de Pinbar, of zoals James16 net boven de hoog van de vorige candle. Afhankelijk van de stijl van traden waarin je jezelf prettig voelt, kun je ook wachten op bevestiging van het keren van de trend door in te stappen bij de opening van de volgende candle onder de laagste laag, of van de onderzijde van de body van de Pinbar. Voordeel van de laatste is dat de afstand tussen het instapmoment en de plaats van de stoploss iets kleiner is. Nadeel is het extra risico dat je loopt doordat de hierboven genoemde bevestiging er soms nog niet is. Een variant op de standaard entry methode is om in te stappen onder de laagste laag van de candle voor de Pinbar. Als dit echter een lange candle is, dan is de winst een stuk minder.

50% retracement methode
Een andere strategie maakt gebruik van de 50% retracement. Bij deze strategie wordt ingestapt nadat in één van de volgende candles een opwaartse (counter) beweging heeft gemaakt die precies tussen de hoogste hoog en laagste laag van de Pinbar komt. Dit komt regelmatig voor doordat grote partijen op deze wijze nog even de koers opdrijven voordat zij hun winst nemen en uitstappen of doordat tijdens de Azië sessie de koers regelmatig tegenstrijdig is met de London en US sessie. Vaak zie je daarna de koers alsnog zijn weg naar beneden vervolgen. De stoploss wordt bij deze strategie eveneens boven de hoogste hoog van de Pinbar geplaatst. Door het kleinere risico dat er wordt gelopen is er gemakkelijker een hogere risk/reward ratio te bereiken.

De Strategie

Indicatoren: EMA(8) en EMA(21) en eventueel de ATR(14) voor het bepalen van de stoploss

Timeframe
Dagelijks en 4h.

Portefeuille
Aangeboden (spot) forex pairs.

Entry
Een Pinbar die voldoet aan de criteria wordt gevormd op een horizontaal level (Steun/weerstand, fibo level, of psychologisch level) bij voorkeur in de richting van de trend.

Beveiliging
Stoploss bepalen op basis van de Pinbar setup of evntueel =>ATR(14)
Target is minimaal 2R of iets onder een nabij gelegen horizontaal level waarbij eventueel de helft, of een derde van de positie wordt gesloten en de SL wordt verplaatst naar break-even voor een freeride.
Eventueel trailing stoploss, bepaald door de prijsactie, na bereiken target vanaf break-even (Dagelijks bijstellen)
Geen meerdere lopende trades tegelijkertijd. (freerides niet meegerekend)

Management (Dagelijkse routine)
De marktomgeving (de bias, en trend) en horizontale levels bepalen.
Grafieken scannen op een Pinbar setup die aan de criteria voldoet.
De EMA's (8) en (21) dienen als dynamische steun/weerstand en heeft door de richting en hellingshoek de functie van trendindicator.
De mogelijke impact van datareleases, nieuws en correlatie checken.
Lot size aanpassen tot een risico bedrag dat comfortabel voelt.
Trades in het weekend alleen aanhouden als de prijsactie het toelaat.
Tradejournaal en trackrecord bijhouden voor evaluatie van de trades.
Bij voorkeur traden in de avond van maandag t/m donderdag na de New York sessie.

Exit
De (trailing) stoploss of target wordt geraakt. (Enige uitzondering is het uitstappen op het moment dat het op basis van de Price Action overduidelijk is dat het verlies alleen maar meer wordt in de richting van de stoploss)

Begrippen en afkortingen

• EMA: Exponentional Moving Average.
• Fibo(nacci) level: Level dat zichtbaar wordt door gebruik te maken van de Fibonacci retracement tool.
• Freeride: Trade waarbij het risico gereduceerd is tot nul en die minimaal ook break-even afgesloten gaat worden.
• Horizontal level: Lijn bestaat uit een steun/weerstand, fibo level, of psychologisch level.
• Price Reversal Zone (PRZ): zone in plaats van level.
• Security stop: Ook wel stoploss.
• Target: Koersdoel dat voor een geslaagde trade minimaal een R/R van 2:1 moet hebben.
• Trailing stoploss: Stoploss die dagelijks met de koers in de richting van de trade meeloopt, meestal naar aanleiding van de price
Action of EMA(21)
Attachments:
The following user(s) said Thank You: Jupiter, Kingfisher1978

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 • Marcel-van-Vliet
 • Marcel-van-Vliet's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Senior Padawan
 • Senior Padawan
More
4 years 8 months ago #9449 by Marcel-van-Vliet
Replied by Marcel-van-Vliet on topic Het Pinbar Project
Leuke link naar aanvulling op het Pinbar project.
Succes gegarandeerd!
Pinbar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #9451 by Mies
Replied by Mies on topic Het Pinbar Project
Leuk project Marcel!

Ik ben sinds een paar maanden lid van Nial Fullers forum waar de pin-bar een veelgebruikt onderdeel van de setups is. Ik heb sindsdien enorme sprongen gemaakt in mijn trading. Voor mij was price action en het traden op de grotere timeframes zoals de daily en de 4 uurs echt een eye opener. Het voordeel van de grotere timeframes is vooral dat je niet aan je scherm vastgeplakt hoeft te zitten om hier en daar een paar pips weg te scalpen en je hebt een veel duidelijker en betrouwbaarder beeld van wat er nu eigenlijk gebeurt in een markt. De korte stuiptrekkingen die iedere markt heeft deren je niet en de grotere en dus meer betrouwbare trends zijn veel eenvoudiger te volgen.

De link die je plaatste in je laatste bericht verwijst naar de site van Nial Fuller, ik kan iedereen aanraden daar eens wat artikelen te gaan lezen, op de site is een berg aan gratis lesmateriaal te vinden, je hoeft dus echt geen lid te worden om vooruitgang te boeken in je traden. Als je (net als ik) enthousiast bent over de toegepaste methodes is het de moeite waard om over een lidmaatschap na te denken. Voorwaarde is wel dat je de Engelse taal goed beheerst...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #9453 by Arie
Replied by Arie on topic Het Pinbar Project
Mies, misschien je eens wagen aan de vertaling?????????

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #9454 by Mies
Replied by Mies on topic Het Pinbar Project
Dat zou een flinke klus zijn Arie, ik ben zelf meer dan een maand bezig geweest om de hele cursus te doen en alle stof goed door te laten dringen... Daarnaast is al het materiaal auteursrechtelijk beschermd en mag je als lid of cursist niet zomaar aan het vertalen en verspreiden slaan...

Ik snap heel goed dat het niet voor iedereen te doen is omdat de taal een barrière kan vormen.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #9456 by Arie
Replied by Arie on topic Het Pinbar Project
Was ook meer als grap bedoeld.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #9472 by janm
Replied by janm on topic Het Pinbar Project
Marcel, hoe verloopt je project?

Toen ik drie jaar geleden met forex begon, heb ik me ook bij Nial aangemeld. Dit was voor mij als beginner het beste begin dat ik me zou kunnen wensen.
Echter, het PA traden was niet voor mij. Ik heb me er 1 jaar mee bezig gehouden en ik kon het maar niet goed krijgen. Vaak was mijn entry helemaal verkeerd. Ik heb er 2 jaar niet zoveel meer mee gedaan.

Na het lezen van dit topic toch maar weer eens naar gekeken en mijn regels overtreden. (2de order van de dag).

Heb een kleine order geplaatst op een, naar mijn beginners mening, goede plek.
De Pin Bar kwam op het einde van een retrace in de richting van de trend. Ik heb een Sell limmit order geplaatst en deze is geactiveerd.
De SL staat iets hoger dan de PB en de TP staat iets boven "mijn" volgende week support level.

Ik heb er geen goed gevoel bij, omdat ik er nogal negatieve ervaringen mee heb. Overigens met alle PA signalen. Naar mijn mening zijn ze allemaal met een bepaald doel door de grote jongens gemaakt.

Ik zou je mening / advies hier graag over horen.
Jan.

" If you take data for what it is, it tells you everything you need"
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 • Marcel-van-Vliet
 • Marcel-van-Vliet's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Senior Padawan
 • Senior Padawan
More
4 years 8 months ago - 4 years 8 months ago #9473 by Marcel-van-Vliet
Replied by Marcel-van-Vliet on topic Het Pinbar Project


Ha Jan,

Eigenlijk is het heel simpel als je met de TLS formule van Nial Fuller werkt. TLS staat voor Trend, Line en Setup. Deze drie componenten moeten samenvloeien, confluence wordt dit genoemd. Als ik naar deze trade kijk (zie afbeelding) is de trend neerwaarts, de Setup is gevormd op, of nabij een lijn (een Line kan overigens bestaan uit Steun/weerstand, Fibonacci levels, 4/2 pivot points en of psychologische levels, de zgn 'round numbers'). Deze trade voldoet aan al de confluence criteria en ik zou deze shorttrade dus zonder aarzelen nemen. Wel zou ik ook een 50% pinbar entry nemen omdat je hier het risico meen verkleint en de R/R vergroot en ik zou geen exit order inleggen omdat dit altijd nog kan, terwijl als de prijs verder daalt je anders geld op tafel laat liggen. Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

Vertrouwen moet groeien, dat gaat vanzelf als je het traden simpel houdt en het mechanisch benaderd. Vergeet niet dat je altijd trades zal verliezen, maar de kunst is om je winnende trades groter te laten zijn dan je verliezende, maar dat weet je natuurlijk na drie jaar al lang.

Succes!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #9474 by janm
Replied by janm on topic Het Pinbar Project
Ja, simpel zou het moeten zijn, maar het lukte me gewoon niet.
Nu, 2 jaar later, zou het beter moeten gaan, maar ik ben nog te veel bezig met het verbeteren van mijn eigen "strategie". Ik zie af en toe wel een mooie PB, Fakey of IB met de trend mee, maar ik heb een regel die me verbied meer dan een trade per dag te openen. (deze PB order was maar een kleine, dus die geld niet :blush: )

Wat de TP betreft, wellicht heb je gelijk maar dat is mijn grootste probleem nog : Ik kan maar moeilijk een goed lopende trade laten lopen.
Ik zal de TP weghalen en kijken wat er gebeurd. Misschien een goede les voor mij.

Bedankt voor je uitleg, Marcel.

" If you take data for what it is, it tells you everything you need"

Please Log in or Create an account to join the conversation.

 • Marcel-van-Vliet
 • Marcel-van-Vliet's Avatar Topic Author
 • Offline
 • Senior Padawan
 • Senior Padawan
More
4 years 8 months ago #9475 by Marcel-van-Vliet
Replied by Marcel-van-Vliet on topic Het Pinbar Project
Graag gedaan.

Zonder opdringerig te willen zijn, wil ik nog even terugkomen op je regel van één trade per keer. k heb dit in het verleden ook gedaan, maar kwam er al snel achter dat je dan een hoop kansen laat liggen. Ik heb dit opgelost door iedere trade die ik de moeite waard vind met één derde van het risico dat ik wil nemen te enteren. Zodra de trade(s) in mijn richting gaan en R1 is bereikt, voeg ik de tweede derde bij en bij R2 mijn laatste derde. Loopt de trade dan nog door, dan kan ik op dat moment beslissen om een nog grotere positie in te nemen, of uit te stappen.
Het voordeel hiervan is dat je drie trades tegelijkertijd kan hebben voor hetzelfde risico. Let er wel op dat je geen correlerende paren neemt, anders loop je alleen maar extra risico. Als je echt fanatiek bent, kun je deze methode ook met een kwart of zelfs met een vijfde van je risico proberen. Dan kan je 4 of 5 trades tegelijkertijd open hebben.

Wellichtt een beetje off topic, maar ik werk ook niet alleen met de Pinbar setup, maar met een 'Toolbox' die bestaat uit 4 setups, de Pinbar setup, de Inside bar setup (met drie varianten), De BBC setup en de Darkcloud cover/piercing line setup.

Uit bovenstaande blijkt overigens maar weer eens dat het managen van je trades belangrijker is dan het in- en uitstappen.
Ik hoop dat je hiermee een stapje verder komt.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago #9477 by janm
Replied by janm on topic Het Pinbar Project
Helemaal niet opdringerig, Marcel.

Ik open 1 trade per dag. Het komt dus vaak voor dat er meerdere trades tegelijk open zijn. Ik doe dit om niet teveel te doen. Hoe meer open trades, hoe groter de kans op verliezers. Het is slechts een regel in mijn plan en zo"n plan is natuurlijk zeer individueel.

Toch bedankt voor de tip.

Jan.

" If you take data for what it is, it tells you everything you need"

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
4 years 8 months ago - 4 years 8 months ago #9482 by janm
Replied by janm on topic Het Pinbar Project

janm wrote: Marcel, hoe verloopt je project?

Toen ik drie jaar geleden met forex begon, heb ik me ook bij Nial aangemeld. Dit was voor mij als beginner het beste begin dat ik me zou kunnen wensen.
Echter, het PA traden was niet voor mij. Ik heb me er 1 jaar mee bezig gehouden en ik kon het maar niet goed krijgen. Vaak was mijn entry helemaal verkeerd. Ik heb er 2 jaar niet zoveel meer mee gedaan.

Na het lezen van dit topic toch maar weer eens naar gekeken en mijn regels overtreden. (2de order van de dag).

Heb een kleine order geplaatst op een, naar mijn beginners mening, goede plek.
De Pin Bar kwam op het einde van een retrace in de richting van de trend. Ik heb een Sell limmit order geplaatst en deze is geactiveerd.
De SL staat iets hoger dan de PB en de TP staat iets boven "mijn" volgende week support level.

Ik heb er geen goed gevoel bij, omdat ik er nogal negatieve ervaringen mee heb. Overigens met alle PA signalen. Naar mijn mening zijn ze allemaal met een bepaald doel door de grote jongens gemaakt.

Ik zou je mening / advies hier graag over horen.
Jan.


Vreselijk om een open trade te hebben, waar je zelf niet in gelooft. Ik zag vanmorgen het grote gat naar boven en heb toen besloten de SL op break even te zetten. Verdere veloop van de trade : IK KIJK ER NIET MEER NAAR. Laat maar gebeuren wat er gebeurd.

Jan.

Edit. SL geraakt . De straf voor het breken van mijn eigen regels.

Note aan mezelf : NIET MEER DOEN.

" If you take data for what it is, it tells you everything you need"

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: JelleRepresentative
Time to create page: 0.309 seconds

 

Forexinfo.nl is een informatie site en accepteert geen enkele aansprakelijkheid met betrekking tot acties ondernomen op basis van die informatie. We stellen ons ten doel om bij te dragen aan uw kennis over forex in het algemeen en over forex brokers en forex trading in het bijzonder. Handelen via een goede forex broker is natuurlijk geen garantie voor succes, maar zorgt wel voor kwalitatief hoogwaardige support, iets dat voor iedere forex trader belangrijk is.

© 2008-2020, All Rights Reserved

Forexinfo.nl